Svi se sjećaju Mr. Spock i Tuvoka iz zvjezdanih staza i njihovog planeta Vulkan. Jeste li se ikad pitali odakel taj naziv?

Prije nekih 150 godina, radi napravilne putanja Merkura smatralo se da između Merkura i Sunca mora postojati još jedan planet koji utječe na njegovu putanju. Kako bi po toj teoriji taj planet bio najbliži Suncu, nazvan je Vulkan, po rimskom bogu vatre.

Čak su postojali slučajevi da je Vulkan i viđen i opisan, što će se kasnije pokazati kao zabluda. S obzirom na njegovu pretpostavljenu putanju, planet se sa Zemlje ne bi mogao vidjet noću, a danju bi također bilo nemoguće uočiti malu točkicu na velikom suncu. Jedino kad bi planet sigurno trebao bit vidjiv je za pomrčine sunca i to kao crna mrlja koja prolazi preko Sunca.

Zašto se nije smatralo je planet postoji ako je već nekoliko puta bio viđen? Svi koji su vidjeli Vulkan bili su amateri ili neastronomi koji su se služili s lošom opremom i vjerovatno su vidjeli neki komet ili jednostavno izobličenje radi nesavršenosti opreme. Profesionalni astronomi koji su istovremeno promatrali nisu vidjeli ništa.

Nakon dvadesetak godina od prvih “viđenja” sve se manje vjerovalo u postojanje tog novog planeta. Jer kako je već spomenuto morao bi biti viđen za vrijeme pomrčine Sunca, koja se svake godine može vidjet s nekog dijela zemlje.
Završni udarac Vulkanu zadao je Einstein. Do njegove teorije relativiteta, gibanja planeta izračunavala su se po Newtonovom zakonu. Rezultati obiju teorija jednaki su ako se radi o malim gravitacijama, no što je veća gravitacija to su i veće razlike. “Nepravilna” putanja Merkura uopće nije nepravilna ako se primijeni einsteinov zakon, nego se po njemu savršeno podudara.

Vulkan tako ostaje mit iz prošlosti i neiscrpan izvor za SF priče u budućnosti.